WebElect heeft een voorbeeldreglement opgesteld wat geoptimaliseerd is voor het organiseren van digitale verkiezingen. Dit reglement is gebaseerd op het "Voorbeeldreglement ondernemingsraden juni 2015 van de SER". U kunt dit reglement gebruiken om uw huidige reglement aan te passen voor digitale verkiezingen. Heeft u vragen, wij helpen u graag met uw reglement. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.
-
Artikel 1
Dit reglement verstaat onder:
a. de ondernemer: (naam)
b. de onderneming: (naam)
c. de wet: de Wet op de ondernemingsraden (WOR)
d. de bedrijfscommissie: (naam bevoegde bedrijfscommissie)
e. werknemersorganisaties: verenigingen van werknemers zoals bedoeld in artikel 9, lid 2 onder a van de wet.
-
Artikel 2
1. De ondernemingsraad bestaat uit ............... leden.
2. De ondernemingsraad kiest uit zijn midden een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter.
3. De voorzitter, of bij diens verhindering de plaatsvervangend voorzitter, vertegenwoordigt de ondernemingsraad in rechte.
-
Artikel 3
1. De leden van de ondernemingsraad treden om de ......... jaar tegelijk af.
2. De aftredende leden zijn direct herkiesbaar.
-
Artikel 4
1. De organisatie van de verkiezing van de leden van de ondernemingsraad geschiedt onder verantwoordelijkheid van de ondernemingsraad.
2. De ondernemingsraad kan de organisatie van de verkiezing opdragen aan een commissie.
-
Artikel 5
1. Kiesgerechtigd zijn de personen die op de verkiezingsdatum gedurende ten minste drie maanden in de onderneming werkzaam zijn.
2. Verkiesbaar tot lid van de ondernemingsraad zijn de personen die op de verkiezingsdatum gedurende ten minste drie maanden in de onderneming werkzaam zijn.
-
Artikel 6
1. De ondernemingsraad bepaalt na overleg met de ondernemer de datum van de verkiezing, alsmede de tijdstippen van aanvang en einde van de stemming. De secretaris van de ondernemingsraad doet van een en ander mededeling aan de ondernemer, aan de in de onderneming werkzame personen en aan de werknemersorganisaties. Tussen het doen van deze mededeling en de datum waarop de verkiezing wordt gehouden, liggen ten minste dertien weken.
2. De datum van de verkiezing ligt niet eerder dan vier weken en niet later dan twee weken voor de afloop van de zittingsperiode van de aftredende leden van de ondernemingsraad.
3. De ondernemingsraad of de door hem ingestelde verkiezingscommissie kan zich bij de verkiezing laten bijstaan door een of meer stembureaus, die elk bestaan uit ten hoogste drie in de onderneming werkzame personen.
-
Artikel 7
1. Uiterlijk negen weken voor de verkiezingsdatum stelt de ondernemingsraad een lijst op van de in de onderneming werkzame personen die op de verkiezingsdatum kiesgerechtigd, respectievelijk verkiesbaar zijn en maakt hij deze lijst in de onderneming bekend.
2. Kandidaatstelling geschiedt door indiening van een lijst van een of meer kandidaten bij de secretaris van de ondernemingsraad. Deze verstrekt een gedagtekend bewijs van ontvangst op naam van degene die de lijst heeft ingediend.
3. Tot uiterlijk zes weken voor de verkiezingsdatum kunnen werknemersorganisaties kandidatenlijsten indienen.
4. Binnen een week nadat de in lid 3 bedoelde termijn is verstreken, maakt de ondernemingsraad bekend welke werknemersorganisaties kandidatenlijsten hebben ingediend.
5. Na de in het vorige lid bedoelde bekendmaking kunnen een of meer kiesgerechtigde werknemers die geen lid zijn van een werknemersorganisatie welke kandidaten heeft gesteld, kandidatenlijsten indienen.
6. Tot uiterlijk drie weken voor de verkiezingsdatum kunnen de in lid 5 bedoelde kandidatenlijsten bij de secretaris van de ondernemingsraad worden ingediend.
7. Bij elke kandidatenlijst wordt van iedere daarop voorkomende kandidaat een schriftelijke verklaring overgelegd dat deze de kandidatuur aanvaardt.
8. De naam van een kandidaat mag slechts op één kandidatenlijst voorkomen.
-
Artikel 8
1. De ondernemingsraad onderzoekt of de ingediende kandidatenlijsten en de kandidaten die daarop voorkomen, voldoen aan de vereisten van de wet en van dit reglement.
2. De ondernemingsraad verklaart een kandidatenlijst die niet voldoet aan de in het vorige lid bedoelde vereisten, ongeldig en doet hiervan onmiddellijk schriftelijk en met opgave van redenen mededeling aan degene(n) door wie de lijst is ingediend. Gedurende één week na deze mededeling bestaat de gelegenheid de lijst aan de gestelde vereisten aan te passen.
3. De kandidatenlijsten worden uiterlijk twee weken voor de verkiezingsdatum door de ondernemingsraad aan de in de onderneming werkzame personen bekendgemaakt.
-
Artikel 9
Indien er niet meer kandidaten zijn gesteld dan er plaatsen in de ondernemingsraad zijn te vervullen, vindt er geen verkiezing plaats en worden de gestelde kandidaten geacht te zijn gekozen.
-
Artikel 10 (digitaal)
1. De verkiezing geschiedt bij geheime elektronische stemming.
2. Op de dag / in de periode van de verkiezing brengt de kiesgerechtigde persoon zijn stem uit op de site waarop de elektronische verkiezing is geplaatst in het netwerk van de onderneming.
-
Artikel 10 (WebElect)
1. De verkiezing geschiedt bij geheime digitale en/of geheime schriftelijke stemming.
2. Door of namens de ondernemingsraad wordt ongeveer drie weken voorafgaand aan de datum van de verkiezing(en) aan iedere kiesgerechtigde persoon per e-mail en/of per post een oproep met een digitale code uitgereikt. In deze oproep staat beschreven op welke wijze digitaal kan worden gestemd. Op de dag(en) van de verkiezingen kan de medewerker vanaf elke (werk)plek met internettoegang digitaal stemmen via het adres van de verkiezingswebsite. De kandidaten staan op het digitale stembiljet vermeld.
3. Een kiesgerechtigde die per volmacht wil stemmen meldt dit uiterlijk 2 dagen voor het openen van de stembus aan de verkiezingscommissie . Iedere kiesgerechtigde persoon die digitaal stemt wordt toegestaan om naast zijn stem(men), voor ten hoogste twee andere kiesgerechtigden uit dezelfde kiesgroep bij volmacht te stemmen.
4. Aan kiesgerechtigden die aangeven of waarvan bekend is dat zij niet in staat zijn om digitaal te stemmen en die niet per volmacht stemmen, wordt op verzoek uiterlijk twee weken voor de sluitingsdatum van de stembus een gewaarmerkt stembiljet naar het woonadres gestuurd. Op dit stembiljet staan de kandidaten vermeld. Dadelijk na invulling verzendt de kiesgerechtigde persoon het stembiljet in de bijgevoegde antwoordenveloppe. Schriftelijk uitgebrachte stemmen dienen ten minste de dag voor de sluiting van de stembus door WebElect ontvangen te zijn.
5. De tijdig retour ontvangen stembiljetten worden door of namens de verkiezingscommissie op basis van op het stembiljet aangebrachte codes anoniem toegevoegd aan de digitaal uitgebrachte stemmen. De geldige stembiljetten worden niet bewaard. Ongeldige stembiljetten worden ter besluitvorming overgedragen aan de verkiezingscommissie.
6. Direct na de datum en het tijdstip van aanvang van de stemming kan aan de kiesgerechtigden, die over een e-mail adres beschikken, een digitale oproep per e-mail worden gestuurd. In dit e-mail bericht kan een link worden opgenomen met behulp waarvan de kiesgerechtigde direct kan stemmen.
7. Tijdens het stemmen kan aan de kiesgerechtigden, die op dat moment nog niet gestemd hebben en die over een e-mail adres beschikken, een herinnering worden gestuurd. Het feit dat een kiesgerechtigde nog niet gestemd heeft is alléén bekend bij het verkiezingsprogramma en is een momentopname. Deze informatie wordt aan niemand bekend gemaakt.
Personenstelsel (artikelen 11,12 en 13)
-
Artikel 11
Iedere kiesgerechtigde persoon brengt ............... stemmen uit, met dien verstande dat hij per kandidaat slechts één stem kan uitbrengen
-
Artikel 12
1. Na het einde van de stemming stelt de ondernemingsraad het aantal geldige stemmen vast dat op elke kandidaat is uitgebracht.
2. Ongeldig zijn de stembiljetten:
a. die niet door of namens de ondernemingsraad zijn gewaarmerkt.
b. waaruit niet duidelijk de keuze van de stemgerechtigde blijkt.
c. waarop niet het vereiste aantal stemmen is uitgebracht.
d. waarop andere aantekeningen voorkomen dan de uitgebrachte stemmen.
-
Artikel 13
1. Gekozen zijn de kandidaten die achtereenvolgens het hoogste aantal stemmen hebben gekregen. Indien er voor de laatste te bezetten zetel(s) meer kandidaten zijn die een gelijk aantal stemmen hebben gekregen, beslist het lot.
2. De uitslag van de verkiezing wordt door de ondernemingsraad vastgesteld en volledig bekendgemaakt aan de ondernemer, aan de in de onderneming werkzame personen en aan de werknemersorganisaties die kandidaten hebben voorgedragen.
Lijstenstelsel (artikelen 11,12 en 13)
-
Artikel 11
Iedere kiesgerechtigde persoon brengt één stem uit.
-
Artikel 12
1. Na het einde van de stemming stelt de ondernemingsraad het aantal geldige stemmen vast dat op elke kandidatenlijst en op elke daarop voorkomende kandidaat is uitgebracht.
2. Ongeldig zijn de stembiljetten:
a. die niet door of namens de ondernemingsraad zijn gewaarmerkt.
b. waaruit niet duidelijk de keuze van de stemgerechtigde blijkt.
c. waarop meer dan één stem is uitgebracht.
d. waarop andere aantekeningen voorkomen dan de uitgebrachte stemmen.
-
Artikel 13
1. Ter bepaling van de uitslag van de verkiezing berekent de ondernemingsraad in de eerste plaats de kiesdeler, door het aantal geldig uitgebrachte stemmen te delen door het aantal te bezetten zetels in de ondernemingsraad.
Vervolgens worden aan iedere kandidatenlijst zoveel zetels toegewezen als de kiesdeler begrepen is in het aantal op die lijst uitgebrachte geldige stemmen. Zetels die op deze wijze niet kunnen worden vervuld, worden achtereenvolgens toegekend aan de lijsten met de meeste reststemmen.
Stemmen uitgebracht op een lijst die de kiesdeler niet haalde, gelden – indien ten minste driekwart van de kiesdeler is gehaald – ook als reststemmen.
Bij een gelijke hoeveelheid reststemmen van twee of meer lijsten beslist het lot welke lijst het eerst een restzetel krijgt. De zetels die aan een lijst zijn toegevallen, worden toegewezen aan de daarop staande kandidaten. Dit gebeurt in de volgorde waarop zij op de lijst voorkomen, met dien verstande dat een kandidaat die persoonlijk de kiesdeler heeft gehaald, in ieder geval is gekozen. Indien bij de toepassing van deze bepalingen aan een lijst meer zetels toekomen dan er kandidaten zijn, gaat/gaan de zetel of zetels die niet vervuld kan/kunnen worden over op een of meer van de overige lijsten, waarop kandidaten voorkomen aan wie geen zetel is toegewezen.
2. De uitslag van de verkiezing wordt door de ondernemingsraad vastgesteld en volledig bekendgemaakt aan de ondernemer, aan de in de onderneming werkzame personen en aan de werknemersorganisaties, die kandidatenlijsten hebben ingediend.
-
Artikel 14
De gebruikte stembiljetten worden door de secretaris van de ondernemingsraad in een gesloten envelop ten minste drie maanden bewaard. WebElect bewaart de data 3 maanden in de database.
-
Artikel 15
1. In geval van een tussentijdse vacature in de ondernemingsraad wijst de ondernemingsraad tot opvolger van het betrokken lid aan de kandidaat die volgens de uitslag van de laatstgehouden verkiezing daarvoor als eerste in aanmerking komt.
2. De aanwijzing geschiedt binnen een maand na het ontstaan van de vacature. Artikel 13, lid 2 van dit reglement is van overeenkomstige toepassing.
3. Indien er geen opvolger als bedoeld in het eerste lid van dit artikel beschikbaar is, wordt in de vacature voorzien door het houden van een tussentijdse verkiezing, tenzij binnen zes maanden een algemene verkiezing plaatsvindt.
-
Artikel 16
1. Iedere belanghebbende kan, binnen een week na de bekendmaking daarvan, bij de ondernemingsraad bezwaar maken tegen een besluit van de ondernemingsraad met betrekking tot:
a. de bepaling van de datum van de verkiezing en de tijdstippen van aanvang en einde van de stemming, zoals geregeld in artikel 6, lid 1.
b. de opstelling van de lijst van kiesgerechtigde en verkiesbare personen, zoals geregeld in artikel 7, lid 1.
c. de geldigheid van een kandidatenlijst, zoals geregeld in artikel 8.
d. de vaststelling van de uitslag van de verkiezing, zoals geregeld in artikel 13, lid 2.
e. de voorziening in een tussentijdse vacature, zoals geregeld in artikel 15.
2. De ondernemingsraad beslist zo spoedig mogelijk op het bezwaar en treft daarbij de voorzieningen die nodig zijn.